• ZÁPIS DO 1. TŘÍD

          • PRO ŠKOLNÍ ROK 2024/2025 SE USKUTEČNÍ

            DNE 4. 4. 2024

            Další informace k zápisu najdete na webu školy v sekci Zápis. Máte-li možnost si vytisknout a vyplnit Žádost o přijetí k základnímu vzdělávání či Žádost o vzdělávání v přípravné třídě, případně Žádost o odklad, urychlíte tímto administrativní záležitosti.

            Děkujeme za spolupráci.

          • Ohlédnutí za Dnem otevřených dveří a jarním jarmarkem

          • Ve čtvrtek proběhl v naší škole Den otevřených dveří s oblíbeným jarmarkem Vítání jara. Návštěvníci měli možnost účastnit se aktivit v prostorách celé školy, mohli ochutnat různé dobroty a zakoupit si drobnosti s velikonoční tematikou. Celá akce se povedla na výbornou. Děkujeme za Vaši návštěvu, budeme se těšit opět za rok.

          • Úspěch v celonárodním finále ve finanční gramotnosti

          • Velkého úspěchu dosáhli žáci základní školy v Chlumci, když v celonárodním finále soutěže ve finanční gramotnosti European Money Quiz, který se uskutečnil moderní formou online přes aplikaci Kahoot a Youtube, obsadili v konkurenci 360 týmů z celé ČR, včetně víceletých gymnázií, 72. místo, Matyáš Višňák a Matěk Kapusta z 9. B a 19. místo Michal Dostál a Miloš Šípek z 9. A. 

            Chlapcům patří velká gratulace k výsledkům a velké díky za skvělou reprezentaci naší školy.  

          • Návštěva Fakulty životního prostředí UJEP v Ústí n. L.

          • Sebastian Marčan  6.A

            15. 3. se žáci z Ekotýmu (6. – 9. třídy) vydali na Den recyklace.

            Byly tam velmi krásné laboratoře, ve kterých jsme se mohli dovědět, co se v nich dělá. Do nějaké laboratoře jsme nemohli vstoupit, protože se tam dělaly GMO – geneticky modifikované organismy. Ale potom jsme si všichni vyzkoušeli komoru bez vzduchu. Mohli jsme tam strčit jen ruku, která byla v rukavici. I když bylo velmi těžké se do ní dostat. Některým to šlo líp, některým hůře.

            Potom, jak jsme skončili u prohlídek laboratoří, jsme se přesunuli do místa jménem chill zone, kde jsme měli výstavku všech dronů. Od obyčejného po nejlepší, co jde sehnat zatím na trhu dronů.

            Tím skončil program a všechny ještě zajímalo, jak to tady vypadá. Našli jsme i rádoby řecké divadlo, ale místo pódia tam byla obrazovka. Toto místo slouží pravděpodobně jako kino a tam jsme si dali odpočinek na svačinu
            a tímto výlet skončil.

          • Jarní úklid

          • MiniEkotýmáci už se nemohli dočkat jara, tak jedni popadli hrábě a košťata, navlékli rukavice a hurá na zahradu, kde hrabali a hrabali, pleli a kupili, zametali a nacházeli roztodivné „památky“ na návštěvníky školního pozemku ☹
            Ale také poznávali první jarní květenu, která se schovávala společně se šneky a hmyzáky ve spadaném listí. 😊
            Druhá parta se vrhla na zaprášené rostliny, které už zase zdobí společné školní prostory.
            Bylo krásně  a kromě sluníčka nás hřála i radost, že jsme mohli být užiteční 😊

          • Turisťák - 5

          • Poslední den v Bedřichově jsme si užili na výbornou! Hned po ránu nás čekal výběh na sjezdovku a následně jsme společně zdolali lanový park.

          • Turisťák - 4

          • Dnešní čtvrtý den byl opravdu náročný. Čekal nás celodenní výlet na Ještěd. I přesto, že nám počasí moc nepřálo, vše dopadlo skvěle a jsme v pořádku na chalupě.

          • Turisťák - 3

          • 3. den je znám svým odpočinkovým programem, který jsme zvolili i my. Celé dopoledne byl hrán bowling, kulečník a lasergame. Odpoledne si děti měly možnost vyzkoušet různé volnočasové aktivity dle svého uvážení. K večeru nesměla chybět ani celotýdenní hra.

          • Turisťák - 2

          • Druhý den našeho turistického výcviku, se vznášel ve víru zábavy a her. Dopoledne proběhla koupačka v aquaparku a následně jsme plnili výzvy do celotýdenní hry.

          • Žížalky

          • Ekotým získal jako odměnu za svoje environmentální aktivity v rámci mezinárodního programu
            Ekoškola vermikompostér s násadou kalifornských žížal.

            O žížalky vzorně pečují naši nejmladší – žáci z přípravné třídy společně s paní učitelkou Čápovou.

             

            Informace o vermikompostéru nastudoval Kryštof Klaban ze 7.A

             

            Vermikompostér

            Vermikompostér je několikapatrová nádoba určená ke kompostování domácího organického odpadu pomocí žížal.

            Nejčastěji se využívají kalifornské žížaly pro 2x vyšší apetit než obvyklé žížaly v Česku.

             Co patří do vermikompostéru:

            - odkrojky a zbytky zeleniny a ovoce, čajové sáčky, staré pečivo, skořápky od vajec,zbytky vařené zeleniny

            Co nepatří do vermikompostéru:

             - citrusy, masné výrobky, mléčné výrobky, tuky

            Péče:

            -   krmit 1-2 týdně

            -   teplota 5-25 °C, nejlépe 20 °C

            -   správná vlhkost

            -   až se první patro naplní bioodpadem, dáme přímo na bioodpad druhé patro, kam žížaly přelezou. Poté první patro vyprázdnit. Až se zaplní druhé patro zase dávat do prvního… a takhle pořád dokola

            -    zásobník na žížalí čaj pravidelně čistit 

            Využití:

            -   žížalí čaj – hnojivo na květiny - smíchat 1:9 s vodou

            -   vermikompost – přidává se k zemině do květináčů nebo přímo na záhon

            PS: vermikompostér si můžete prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří, který se koná 21. 3. 2024

          • Nemáte zájem o malé morčátko? 😊

          • Žáci z PVP EVVO již podruhé byli na návštěvě Bioparku Gymnázia Teplice. Tentokráte si prohlédli vnitřní prostory – akvária, terária a voliéry.

            Viděli jsme různé zástupce živočišné říše od pavouků přes želvy až po papoušky. Některé jsme si mohli pohladit, dotknout se nebo nechat je po sobě lézt.

            Nejvíce nás ovšem oslovilo množství různobarevných malých morčátek, které jsme si mohli i pochovat a pomazlit.

            Nadšení pak vyvolala nabídka darování mláďat zdarma…nutný je jen souhlas rodičů! Máte-li zájem, stačí jen do bioparku zavolat a domluvit se.

          • Ekotým v Národním muzeu Praha

          • V tomto školním roce se „ekotýmáci“ zabývají tématem: biodiverzita přírody.

            I proto jsme navštívili Národní muzeum v Praze. Hlavním cílem byla přírodovědecká expozice Zázraky evoluce.

            Výstava ukazuje bohatství druhů živočišné říše, které se přizpůsobovaly rozličným podmínkám na Zemi. Nahlédli jsme do světa bezobratlých živočichů, ryb, obojživelníků, plazů, ptáků i savců.

          • Turisťák

          • Příjezd!

            První den odstartoval v plné parádě. Při bezproblémovém příjezdu na nás čekala výborná svíčková. Následně jsme všichni společně ušli krásných 7 kilometrů v okolí Bedřichova.

          • PŘINES CIBULI 2  

          • Milí žáci, vážení rodiče! 

            Ve spolupráci s naším ekotýmem mi dovolte Vás již podruhé přizvat k plánované akci, kterou bychom nejen chtěli zkrášlit okolí školy, ale také strávit společně nějaký čas. Vloni jsme osázeli levou část trávníku, letos se vrhneme na pravou.  

            Každý rok si mnoho z nás pořizuje na sklonku zimy na balkóny cibuloviny, jež pak nemáme možnost po odkvětu někam zasadit, a proto končí třeba i v koši. Dejme těmto cibulím šanci na další život a zasaďme je společně v prostoru školy! Pokud nějaké takové cibulky doma máte (hyacinty, narcisky, tulipánky atp.), neváhejte a buď je přineste do školy (přes třídní učitelky a učitele se ke mně dostanou) nebo je přijďte zasadit sami v níže uvedený čas. 😊 

            Pokud žádné takové cibulky nemáte, a přesto byste chtěli zasadit nějakou jarní květinu, která bude dětem každé jaro zpříjemňovat cestu do školy, můžete samozřejmě libovolné květiny (nejlépe jen samotné cibule, které jsou nyní v prodeji) také přinést a společně je zasadíme. 😊 

            Budeme se na Vás těšit! 😊 

            Kdy? 17. března ve 14 hodin před školou 

                                                                                                                    S pozdravem Anna H. Šalanská 

          • DEN PRO PŘEDŠKOLÁKY 2024

          • Již tradičně připravuje naše škola setkání prvňáčků s dětmi z mateřských škol u příležitosti Dne pro předškoláky. V letošním školním roce se akce uskutečnila v úterý 27. února.

            Na děti čekaly v průběhu celého dopoledne zábavné aktivity v různých učebnách školy. Ve třídě 4.A si vyzkoušely práci s tabletem. V učebně 2.C byl připravený prostor pro tanec v rytmu hudby. Děti si také prohlédly prostory přípravné třídy a družiny, kde plnily připravené úkoly. V jídelně si chvilku odpočinuly u malého občerstvení. Po načerpání síly se v tělocvičně protáhly a vyzkoušely svoji obratnost. Na závěr si v učebně 1. A vyrobily čelenku s „chlumeckým lvíčkem“ a s nasazenou čelenkou a velkým úsměvem na tváři odcházely spokojeně zpět do školek.

            Budeme se na Vás těšit v září v první třídě 😊

            Fotogalerie: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTQ1#photos:forms/-45:26

          • LEKCE HODNOTOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

          • V pátek 1. března navštívila naši školu lektorka hodnotového vzdělávání Dana Hádková. Ukázkové lekce se zúčastnily děti z obou prvních tříd. Pracovaly ve skupinách, diskutovaly o zadaných problémech a na základě vzájemné dohody prezentovaly výsledky své práce před třídou.  V následující fázi lekce pak porovnávaly hodnoty vyplývající z jejich prezentace s ostatními.

            Hodnotové vzdělávání je vzdělávací koncept, ve kterém je pro žáky výzvou nalézat vlastní motivaci, spolupracovat namísto soutěžit, rozvíjet empatii a porozumět životním hodnotám. Míří k osobnostní zralosti, lepším výsledkům, dlouhodobě a v praxi použitelným znalostem, dovednostem a schopnostem. Sama lektorka vysvětluje podstatu hodnotového vzdělávání slovy: „Ukázat dětem i dospělým, že slušnost je nejvýhodnější životní strategie.“                                                                                                                                                                                                                                                                                               Jana Hromasová, třídní učitelka 1.A

            Fotoalbum: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTQ1#photos:forms/-45:25

          • MINIEKOTÝM V ZOO

          • Na konci února jsme se vydali za zvířátky do ústecké ZOO. Čekala nás přednáška na téma les. Hádali jsme zvuky zvířat, stopy a poslouchali zajímavé vyprávění zoologa. Když jsme si všechno prohlédli a osahali, vydali jsme se za zvířátky. Jste na omylu, pokud si myslíte, že v únoru nic neuvidíte. Lvi, tygři, opice, medvědi... všichni byli aktivní. Nejvíce se nám líbili tučňáci a panda červená. Už se těšíme na další akci.

          • RECITAČNÍ SOUTĚŽ

          • 27.a 29. února proběhlo školní kolo v recitaci, kterého se zúčastnili žáci 1. – 5. ročníku.

            Chválíme hezký přednes a všem děkujeme za účast!

            Do oblastního kola postupují:

            I. kategorie:

            1. místo –Jáchym Vocásek

            2. místo – Jan Suja

            3. místo – Tereza Švejdová (náhradnice)


            II. kategorie:

            1. místo – Aneta Stiborová

            2. místo – Štěpánka Šeinerová

            3. místo – Pavla Pavlasová (náhradnice)

            Těšíme se na další pěkné výkony v příštím školním roce.

            K. Špičková, Z. Kimlová, V. Sládková

          • KNIHOVNA OPĚT OTEVŘENA

          • Dnešním dnem se otevírá naše nová knihovna. Najdete nás u vchodu do družiny. Otevírací doba je stejná. Těšíme se na naše malé i velké čtenáře😊

      • Kontakt

        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
        • Mgr. Lenka Suchá, reditel@zschlumec.cz
        • Kancelář 734 751 283 Školní družina 734 750 709 Školní jídelna 734 750 708
        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace Muchova 228, 403 39 Chlumec Czech Republic
        • 44225997
        • 5zw3tgu
        • Identifikátor ředitelství - 600 085 473
        • Učitelé mají email ve tvaru: prijmeni@zschlumec.cz (např. dusanek@zschlumec.cz)
      • Přihlášení