• VÁNOČNÍ TRHY V DRÁŽĎANECH

          • Po dvou letech jsme se konečně dočkali a vyrazili opět na oblíbenou návštěvu k našim sousedům v době adventu. Žáci osmých a devátých tříd navštívili Striezelmarkt, což je pojmenování pro vánoční trhy v Drážďanech podle staršího výrazu pro štólu, která byla všudypřítomná. Exkurzi jsme začali v historickém centru, prošli podél Semperoper, zavítali do Zwingru a naší pozornosti neunikla ani Frauenkirche, kde jsme si zmínilii několik souvislostí s historií a prohlédli si nádhernou vnitřní výzdobu. Závěrečnou část jsme věnovali hlavně finanční gramotnosti a utratili co se dalo za občerstvení, dárky pro blízké, a hlavně pro sebe.

          • Vánoční laťka na Vinařské

          • Druhý prosincový den se v Ústí nad Labem uskutečnily závody ve skoku vysokém. Jak je již dobrým zvykem, naši žáci a žákyně si vedli v silné konkurenci velice dobře. Naším největším úspěchem byla zlatá medaile, kterou získal Max Řádek. Svým vynikajícím výkonem překonal jako jediný výšku 165cm. Tímto ještě jednou všem děkuji za úspěšnou reprezentaci chlumecké školy a budeme se těšit na další výkony.

          • Gratulace k úspěchu

          • Žák naší základní školy Vladimír Kuželka se zúčastnil  55. ročníku Mezinárodní klavírní soutěže "Virtuosi per musica di pianoforte". Tato klavírní soutěž patří mezi přední klavírní soutěže Evropy i celého světa. Soutěže se zúčastnilo 33 soutěžících z 11 zemí světa. Vláďa obsadil v nejstarší kategorii nádherné 3. místo a byl jediným reprezentantem Ústí nad Labem. Uvedenou soutěž pořádala ZUŠ Evy Randové v Ústí nad Labem, záštitu nad soutěží a zároveň prezidentem soutěže byl hejtman Ústeckého kraje.
            Vláďovi blahopřejeme!!!

        • VÁNOČNÍ SBÍRKA HRAČEK
          • VÁNOČNÍ SBÍRKA HRAČEK

          • 5. – 9. 12. 2022

            Pro děti z Masarykovy nemocnice

            Čisté a nerozbité hračky, knihy, stavebnice,  hry noste do kabinetu D p. uč. Gajdošové.

          • SBÍRKA PRO PSÍ DOMOV V ŘEPNICI

          • #JSEMLASKAVEC 2022 aneb SBÍRKA PRO PSÍ DOMOV V ŘEPNICI

            Světový den laskavosti jsme již tradičně oslavili sbírkou pro útulek Psí domov, se kterým naše škola spolupracuje již dlouhých 15 let.

            Děkujeme všem žákům a jejich rodičům, kteří se do sbírky zapojili a před Vánoci dokázali udělat radost opuštěným pejskům a kočičkám.

            V pondělí 14. listopadu naši školu navštívily zástupkyně útulku pro týraná a opuštěná zvířata v Řepnici, paní Miluše Maskulanisová a Jana Kymrová. S sebou přivedly krásnou psí slečnu Ťapku. Fenka si okamžitě získala srdce všech dětí. S radostí přijímala jejich pozornost a pohlazení.

            Paní Maskulanisová pochválila všechny děti, které se zvířátkům věnují a mají je rády. Na závěr své návštěvy vyjádřila za všechna opuštěná zvířata v útulku velký dík všem, kteří se do sbírky zapojili.

            Třída 3. A s paní učitelkou Janou Hromasovou

            Více informací zde: https://www.psidomov.cz/

            Fotografie: https://zschlumec.edupage.org/photos/eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTI5#photos:forms/-29:73

          • Psychické zdraví dětí

          • V období pandemie začal narůstat počet dětí s psychickými problémy, což bohužel stále trvá. Škola se sice snaží vytvářet pro děti bezpečné prostředí, o těchto tématech s žáky mluvíme (na fotce tipy osmáků v AJ, jak být šťastný), ale zároveň víme, že škola může být i zdrojem stresu. Pedagogové se snaží vzdělávat i v těchto oblastech, minulý týden jsme někteří absolvovali webinář o Sebepoškozování dětí. Zkušená psychoterapeutka zde vysvětlovala příčiny a následně i postupy, které je potřeba dodržet. Pokud máme nějaké podezření, s dětmi si promluvíme, vás vždy informujeme a následně je potřeba vyhledat odbornou pomoc. A to jak v případě sebepoškozování, tak i depresí, či dlouhotrvající úzkosti. Přestože se velmi snažíme, nejsme terapeuti ani psychiatři, některé věci řešit neumíme a ani nejsou v naší kompetenci. Asociace psychoterapeutů doporučuje starším dětem, jako takovou první pomoc, aplikaci Nepanikař. Je ke stažení zdarma, najdete v ní kontakty na odborníky, krizové linky atd. Dětem dále radí např. co dělat při úzkosti, jak na dechová a relaxační cvičení, nebo nabádá svěřit se, sportovat atd. Děti si do ní mohou zaznamenávat své úspěchy, plánovat hezké aktivity nebo poznamenat, co je potěšilo. Některé tipy bychom mohli využít i my dospělí!

                                                                                                                                                         Klára Šafránková.

          • Strašidelný den 4. a 5. tříd

          • Konec října jsme si zpříjemnili společným projektem. Všichni žáci 4. a 5. tříd se rozdělili do čtyř společných skupin a v kostýmech jsme se vydali plnit úkoly. Na každém stanovišti na nás čekalo setkání se strašidelnou postavou a museli jsme splnit vše, co si pro nás nachystala. Zkoušeli jsme svoje pohybové schopnosti, vyráběli jsme, řešili rébusy, tancovali... Celý den se povedl a těšíme se zase na další společný projekt. 

        • Sběr lesních plodů
          • Sběr lesních plodů

          • Každým rokem naše škola organizuje „Soutěž ve sběru lesních plodů“, které se letos zúčastnilo 125   žáků prvního stupně. Bylo nasbíráno 2 433,9 kg kaštanů a žaludů.

            Touto cestou bych chtěla pochválit nejen děti, ale i rodiče, kteří svým dětem vydatně pomáhali.

            Zároveň chci poděkovat Ondrovi Musilovi a Markovi Hodanovi z 8.B, kteří pravidelně každé ráno nasbírané kaštany odebírali, vážili, zapisovali množství a lístečky odnášeli třídním učitelům.

            Pořadí jednotlivci:

            1. místo:    Š. Balko               2. A   156 kg

                               P. Pavlasová       3. A    156 kg          

            2. místo:    J. Šplíchal            4. A    110 kg       

            3. místo:    J. Trnka                3. B      94 kg 

                         

            Výsledky tříd...zde


          • ZLATO ZE STOLNÍHO TENISU

          • Ve čtvrtek 3.11. 2022 se zúčastnila naše dvě družstva okresního kola ve stolním tenise a nevedla si vůbec špatně. Dívky vyhrály skupinu a v play off dominovaly rovněž a po zásluze braly zlato. Na úspěchu se podílely žákyně devátých tříd Javůrková V., Ortová V.,  Revajová A. a nejlepší hráčka turnaje, která neztratila ani set byla Herzinová A.

            Chlapci se rovněž neztratili a ve velké konkurenci, kdy za několik týmů hráli i závodní hráči, obsadili pěkné 5. místo. Jsou to teprve osmáci a mají šanci ještě příští rok. Školu reprezentovali Hodan M., Višňák M. a Pavlas A.

            Všem děkujeme za vzornou reprezentaci školy a těšíme se na další úspěchy.

          • „Parťáci – prvňáci a páťáci“ 😊 - celoroční projekt žáků 5.B a 1.C

          • Ve svém posledním „prvostupňovém“ ročníku se páťáci rozhodli pomoci zvládnout první rok ve škole svým mladším spolužákům z 1.C.
            Svůj „patronát“ zahájili Dušičkovou stezkou v tělocvičně, kterou sami naplánovali, zorganizovali a úspěšně zrealizovali 2. 11. 2022.
            Prvňáčci zdolávali disciplíny na 6 ti stanovištích a na závěr dostali dárkovou krabičku s překvapením, kterou pro ně páťáci vyrobili.
            Páťáci se role patronů zhostili zodpovědně, své mladší kamarády navštěvují během přestávek v jejich třídě, hrají si spolu a pomáhají - s čím je potřeba. Odměnou jim jsou úsměvy a radost dětí, často i vřelé objetí 😊
            Již se těší na další společné akce!

          • #JSEMLASKAVEC

          • OSLAVME SPOLEČNĚ SVĚTOVÝ DEN LASKAVOSTI TRADIČNÍ SBÍRKOU PRO PSÍ DOMOV V ŘEPNICI

            V týdnu od 7. 11. do 11.11. oslavíme Světový den laskavosti sbírkou dobrot, granulí, konzerv a dalších potřebných věcí pro útulek pro týraná a opuštěná zvířata v Řepnici.

            Darované věci, prosím, přineste do třídy 3. A (těžké nebo objemné potřeby je možné nechat v mezidveří vchodu do školy).

            Se Psím domovem v Řepnici spolupracuje naše škola již dlouhých 15 let a sám útulek oslaví v letošním roce 30. výročí své existence.

            Třída 3. A s paní učitelkou Janou Hromasovou

            Více informací:

            https://www.psidomov.cz/

            https://jsemlaskavec.cz/

          • NEJKRÁSNĚJŠÍ HALLOWEENSKÁ DÝNĚ ROKU 2022

          • V prvním listopadovém týdnu se děti naší školy připojily k oslavám Halloweenu. 
            Soutěže „O NEJKRÁSNĚJŠÍ HALLOWEENSKOU DÝNI“ se v letošním roce zúčastnilo rekordních 83 soutěžících z celé školy. 
            Dětem nechyběla fantazie a nápaditost. 
            O vítězi rozhodli v úterý 1. 11. žáci školy v tajném hlasování.
            Všem účastníkům děkujeme za jejich nadšení a kreativitu.
            Vítězům gratulujeme.

            Vyhodnocení soutěže

          • Halloween 2022

          • Pod taktovkou Školního žákovského parlamentu se nově, 31. 10. 2022 na druhém stupni, uskutečnil tematický projektový den Halloween 2022.

            Zástupci parlamentu vybrali nejlepší masky ze svých tříd a následně vybrali ty nejlepší celkově. Drobná odměna pro nejlepší přestrojení byla již jen příjemným zpestřením. 

          • ČTVRŤÁCI V PRAZE

          • U příležitosti vzniku ČR jsme se vypravili do Prahy. Nejprve jsme si prohlédli sochu svatého Václava, Staroměstské náměstí a nakoupili si na Havelské tržnici. Poté jsme pokračovali do Národního muzea, kde se nám velmi líbilo. Svoji trasu jsme zakončili na Pražském hradě. Tam jsme měli připravený program s různými úkoly a prohlédli jsme si Katedrálu svatého Víta. Celý den jsme si užili.

        • ​​​​​​​ Přání k narozeninám
          • ​​​​​​​ Přání k narozeninám

          • Milá republiko,

            rádi bychom Ti popřáli k Tvým narozeninám 28.října hodně zdraví. Protože, když budeš tak fit, jako se při úterní návštěvě v naší třídě cítil sám pan prezident Tomáš Garrigue Masaryk i se svou chotí, bude se Ti dobře dařit. A to i v nelehkých chvílích. Také naše vzácná prezidentská návštěva je na „vlastní“ kůži zažila. Nejmladší prvňáčci se např. ptali, jestli je ta postava v uniformě námořník nebo jak je možné, že přišla, když už dávno nežije. Jedna nejmenovaná opravdu malá slečna tomu však přišla na kloub a na závěr významného setkání na chodbě naší chlumecké školy zvolala: „ Asi to bude pod tou čepicí stejně holka, paní učitelka…“.              

                                                                                                         žáci V.A

            PS: Velké poděkování studentům naší třídy, kteří se na přípravě projektu podíleli.

          • Čtenářská gramotnost

          • Čtenářská gramotnost je v současné době skoro takové zaklínadlo. Tento pojem se často skloňuje v různých výzkumech, které pro Čechy nevyznívají úplně dobře. Ani čeští žáci v mezinárodních šetřeních nedosahují moc dobrých výsledků. Čím to je? Obecně se udává, že děti málo čtou, v konkurenci digitálních technologií knihy (pro některé) trochu ztrácí. Existují i kampaně (Celé Česko čte dětem (celeceskoctedetem.cz), které se snaží sdělovat rodičům, jak je důležité, aby svým malým dětem pravidelně četli. Didaktikové z oboru ČJ se snaží osvětu šířit i ve školách s tím, že není efektivní nutit děti číst klasiky, jako je např. Jirásek. Doporučují zařazovat současné, pro žáky atraktivní  texty, které je potřeba nejen číst, ale reflektovat, diskutovat o prožitku z četby a motivovat k dalšímu čtení. Proto i my ve škole dáváme žákům na výběr, jakou knihu přečtou a poté budou prezentovat ve třídě. Děti i bereme do školní knihovny, která je docela obstojně vybavena i současnou literaturou pro děti a mládež.  Za úspěch považujeme, když si po hodině češtiny půlka třídy zvolenou knihu půjčí domů.  Přikládáme foto 6. A, celá třída se zaujetím četla vybranou knížku. Poté  komentovali ukázky, přiřazovali k žánrům a sdělovali své dojmy.

                                                                                                                                                            Klára Šafránková

          • Ekotým na výjezdu

          • Ekotým na výjezdu

            (brigáda, schůzka a prohlídka ZOO Děčín)

            „Na výletu Ekotýmu jsme se dost zapotili, protože jsme hrabali napadané listí v ZOO Děčín. Poté jsme měli čas na prohlédnutí zoo.

            Vůbec nám nevadilo, že jsme si zoo jen neprohlíželi, ale mohli jsme přiložit ruku k úpravě jejich prostředí.

            Když se teď někdo půjde podívat do Děčínské zoo, neuvidí jenom hromady napadaného listí, ale krásně uklizené prostředí.“

            Adam Dubský a Filip Levý – členové Ekotýmu z 5.A

          • BRAMBORIÁDA MÁ SVÉ VÍTĚZE

          • 2. ročník BRAMBORIÁDY se letos povedl. Sešlo se celkem 48 výrobků a některé byly opravdu velmi povedené. Žáci školy svým hlasováním rozhodli o vítězi a vybrali 10 nejlepších brambor. 1.místo získala Brambora ve tmě Marušky Markalousové ze 3.A., 2. místo obsadila Terezka Heierová ze 2.A a 3. místo patří Vojtovi Štultétiovi z 1.C. Blahopřejeme vítězům a děkujeme všem, kdo jste se soutěže zúčastnili! Těšte se zase za rok:).

          • Sběr starého papíru - 20. 10. 22

          • Starý papír je možno nosit i průběžně během roku do přístřešku označeného cedulkou „Sběrné místo“ u školní garáže (horní vchod).

            Otevřeno je každý pracovní den od 6.30 do 14.30 hod.

            Každou krabici či balík je nutné označit jménem a třídou, aby mohl být sběr zaznamenán do školní sběrové soutěže jednotlivců.

            Neoznačený sběr bude považován za příspěvek pro školu (proto může přinést starý papír i ten, kdo nemá na naší škole dítě!).

            Odvoz nepotřebného papíru bude prováděn 1 x za 3 měsíce (konkrétní datum bude vždy zveřejněno na vývěskách i webových stránkách školy).

            První odvoz v tomto školním roce se koná 20. 10. 2022.

            Věříme, že tímto způsobem nejen zvýšíme množství odevzdaného papíru, a získáme tak více finančních prostředků pro naši základní školu, ale podpoříme i tolik potřebné třídění odpadů, ochranu přírody a životního prostředí kolem nás…!

      • Kontakt

        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
        • Mgr. Lenka Suchá, reditel@zschlumec.cz
        • Kancelář 734 751 283 Školní družina 734 750 709 Školní jídelna 734 750 708
        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace Muchova 228, 403 39 Chlumec Czech Republic
        • 44225997
        • 5zw3tgu
        • Identifikátor ředitelství - 600 085 473
        • Učitelé mají email ve tvaru: prijmeni@zschlumec.cz (např. dusanek@zschlumec.cz)
      • Přihlášení