• PROJEKTOVÝ TÝDEN

          • Přestože jsou již známky na vysvědčení téměř týden uzavřeny, tak my nezahálíme a stále na sobě pracujeme. V rámci projektového týdne jsme zavedli blokovou výuku, kdy se každá třída celý den věnuje jedné oblasti a různými formami výuky si osvojuje znalosti a dovednosti. Tyto činnosti jsme zahájili preventivní akcí Ochrana člověka za mimořádných situací. Při němčině a zeměpisu žáci procestovali německy mluvící země. Češtinářky připravily pro nižší ročníky sadu her se slovy, při které v co nejkratším čase žáci do alfaboxu vymýšleli zvířata/státy a města a slova týkající se školy, pohráli si i s vyjmenovanými slovy a pokusili se zahrát zdramatizovanou českou pověst. Pro starší žáky byl připraven tematický blok o komiksu, jeho historii, vlivu na kulturu, tvorbu komiksu a porovnání filmového zpracování s knižní předlohou. Žáci, kteří ještě nemají chemii se s tímto předmětem seznamovali při pokusech se zápalnou šňůrou, při chromatografii, filtraci, difúzi a daktyloskopii. Psali také dopisy svému budoucímu já. Přenášeli motýla a opici v osové souměrnosti, vytvářeli optickou iluzi, krychle a kvádry.

            Neopomenuli jsme ani další důležité stránky našich žáků, které je třeba rozvíjet. A to manuální zručnost. Žáci z šestých tříd si vyzkoušeli dvě výtvarné činnosti. První byla vyvazovaná batika. Druhá práce spočívala ve vytvoření šablony, přes kterou se sprejovalo na čistou čtvrtku. Děti chtěly svými graffiti vyzdobit i venkovní zdi, ale na to nemají dost sprejerských zkušeností. Paní Evans děkujeme za bílá trička. Další skupiny se věnovali upcyklaci, což je proces přeměňování odpadového materiálu v nové produkty. Žáci si ze starého trička vyrobili tašku. A v neposlední řadě pohybovou aktivitu, kdy obě třídy v ročníku po celý den soutěžily a sbíraly body při zápasech v tradičních i netradičních sportech. Někteří raději vyrazili na pochod kolem Milady. Jedna skupina brouzdala po celý týden vody řeky Sázavy na vodáckém kurzu.

            Kolektiv 2. stupně

          • 6.A a 5.B v muzeu

          • Na sklonku školního roku se třídy 6.A a 5.B společně se svými zvídavými třídními učitelkami a AP vydaly na vzdělávací výlet do Národního technického muzea v Praze. Čekal nás program Důlek, který nás vtáhl pod povrch a seznámili jsme se s prací horníků. Vyzkoušeli jsme si vyrobit provaz, vykřesat jiskru nebo rozpoznat horniny a kameny. Díky expozicím jsme si zopakovali vědomosti z historie a přírody. Výlet se podařil.

          • PASOVÁNÍ PRVŇÁČKŮ NA RYTÍŘE ŘÁDU ČTENÁŘSKÉHO

          • V pátek 21. června se konalo slavnostní pasování prvňáčků na čtenáře. Obřadem děti provázeli žáci čtvrtých tříd, kteří se ujali role královské družiny. Po splnění připravených čtenářských úkolů a zkoušky odvahy pronesly všechny děti slib rytířů Řádu čtenářského.

            „Slibuji ve jménu všech krásných knížek, pohádek, příběhů a básniček:

            Budu se vždy chovat jako rytíř řádu čtenářského.

            Budu knížky opatrovat jako nejvzácnější poklady.

            Budu se k nim chovat opatrně a s úctou.

            Budu je mít rád.

            Tak slibuji!“

            Po pronesení slibu přišel na řadu samotný akt pasování, kterého se ujala královská družina v čele se samotným knížetem. Všichni prvňáčci tak byli slavnostně uvedeni do rytířského stavu řádu čtenářského. Z rukou dvorních dam a knížecích pážat pak převzali pamětní listinu a knihu od Jiřího Žáčka k upomínce na tento slavnostní den.

            Všem nově pasovaným rytířům a rytířkám přejeme prožití spousty nádherných dobrodružství a objevení mnoha zajímavých světů prostřednictvím své četby.

            Třídní učitelky J. Hromasová a I. Kislingerová (1.AB)

            Třídní učitelky L. Krupičková a A. Šponarová (4.AB)

            Fotogalerie 1.A:  https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTQ1#photos:forms/-45:46

            Fotogalerie 1.B: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTQ2#photos:forms/-46:18

          • Ekotým v Praze

          • Praha za odměnu (dle přání členů Ekotýmu – metro, Věda Fest, památky) 19. 6. 2024

            V Praze jsme prožili spoustu nezapomenutelných zážitků jako je např. výměna hradních stráží, simulace bouračky, parní stroje, pitvu myši. Viděli jsme Pražský hrad, Zlatou uličku, Karlův most a Staroměstský orloj s apoštoly. Nakonec jsme se prošli po Václavském náměstí.

            M. Hodan 9.B

          • ŠKOLA V PŘÍRODĚ – 4. DEN

          • Dnešní den byl plný zážitků. Dopoledne se konala sportovní olympiáda. Odpoledne děti vyrazily do lesa za pokladem, který nakonec našly v mrazáku. Večer jsme seděli u táboráku, opékali vuřty a zpívali. Celý den jsme zakončili stezkou odvahy.

            Třídní učitelky Z. Kimlová a K. Špičková

          • ŠKOLA V PŘÍRODĚ – 3. DEN

          • Dnes jsme vyrazili do městečka Jílové, abychom utratili své kapesné. Děti využily finanční gramotnost a v místním obchodě si každý vybral podle svého. Deštivé odpoledne jsme vyplnili hraním, zpíváním s kytarou a soutěžením. Teď už se nafukují balonky a chystá se večerní diskotéka.

            Třídní učitelky Z. Kimlová a K. Špičková

          • Informace ke stravování o prázdninách

          • V průběhu letních prázdnin vaříme od 29.7.2024 do 27.8.2024 pro zaměstnance, příměstský tábor a cizí strávníky.

            Doba výdeje obědů je od 11.15 do 12.00hodin.

            Rodiče nových žáků si mohou v srpnu do 26.8.2024 v době od 7.00 do 13.00 vyřídit v kanceláři školní jídelny přihlášení dětí ke stravování v novém školním roce 2024/2025.

            Od 1.9.2024 zvyšujeme ceny obědů a svačin...info zde

            Krásnou dovolenou, dobrodružné prázdniny bez úrazů.

             Těšíme se na vás v září :-)

            Dana Sovová, vedoucí školní jídelny

          • ŠKOLA V PŘÍRODĚ – 2. DEN

          • Dnešní den jsme začali obrázkovou hrou v táboře a pokračovali jsme turnajem ve vybíjené. Odpoledne jsme vyrazili na dlouhou túru a zdolali Děčínský Sněžník (723 m). Byl to moc hezký den, děti byly bezva, cestou sbíraly borůvky i houby, do tábora se vrátily v naprosté pohodě.

            Třídní učitelky Z. Kimlová a K. Špičková

          • PRVŇÁČCI V DINOPARKU LIBEREC

          • Na začátku června navštívily děti z prvních tříd jeden z nejobsáhlejších dinoparků v České republice, DinoPark Liberec.

            Dětem se naskytl unikátní pohled na vývoj planety Země od Velkého třesku přes období vlády dinosaurů až do dnešních dnů. Čekaly na ně nejen pohyblivé a ozvučené modely dinosaurů v životních velikostech, ale i množství zábavných atrakcí.

            Prošly se pravěkým druhohorním pralesem s bouřkou a opravdovým deštěm. Navštívily dětské paleontologické hřiště. Svoji hbitost a postřeh prověřily v DinoLaser. Ve 4D kině shlédly film vytvořený speciálně pro DinoPark. Na závěr ještě stačily proběhnout skákacím hradem plným prolézaček, skluzavek a dalších atrakcí.

            Domů děti odjížděly spokojené a plné zážitků.

            Školní výlet se nám vydařil.

            Žáci 1.AB, paní učitelky Hromasová, Kislingerová a paní asistentka Korbelová

            Fotogalerie 1.A: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTQ1#photos:forms/-45:41

            Fotogalerie 1.B: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTQ2#photos:forms/-46:15

          • ŠKOLA V PŘÍRODĚ – 1. DEN

          • Třídy 2.A a 2.B vyrazily na školu v přírodě do Jílového u Děčína. Náš pobyt začal hezkým počasím, ubytováním a obhlídkou okolí. Odpoledne jsme vyšli do blízkých lesů a na příhodném místě jsme stavěli lesní příbytky. Po svačině jsme zahájili turnaj ve vybíjené. První zápas ukončil déšť, před kterým jsme stačili utéct.  I po večeři mají děti stále plno elánu, a tak pokračují večerním zábavným programem.

            Třídní učitelky Z. Kimlová a K. Špičková

          • 1. ročník BOKu školy

          • V pátek 14.6.2024 se na naší škole uskutečnil 1. ročník BOKu školy. Žáci na 1. stupni měli možnost si vyzkoušet na vlastní kůži závodní prostředí a otestovat svou fyzickou zdatnost na okruhu o délce 800m kolem naší školy. Soutěžily třídy mezi sebou, ale také jednotlivci v ročnících.

            Moc děkujeme „technické četě“ – žákům z 9.B a 7.B za velkou pomoc při organizaci. Děkujeme také vedení, že nám umožnilo tuto akci uspořádat a především velké díky patří také paním učitelkám třídním a paním asistentkám za velkou ochotu a zapojení se do celé akce!

            Náš největší obdiv však patří všem zúčastněným závodníkům za to, s jakou vervou do závodu šli, jak povzbuzovali své spolužáky a za to, jak bezvadné sportovní výkony podávali!

             

            Výsledky tříd:

            V kategorii 2. a 3. tříd zvítězila třída 2.A a v kategorii 4. a 5. tříd zvítězila třída 5.B.

            Výsledky jednotlivců v ročnících:

            1. ročník – 1. místo: Alessandro Riganelli
                                2. místo: Klárka Škultétyová
                                3. místo: Matyášek Vrbata

            2. ročníky – 1.místo: Maty Wejmelka
                                 2. místo: Tobi Burian
                                 3. místo: Sam Svoboda

            3. ročníky – 1. místo: Ondra Škultéty
                                 2. místo: Štefan Balkó
                                 3. místo: Baruška Urbanová

            4. ročníky – 1. místo: Dan Mach
                                  2. místo: Karolínka Leskotová
                                  3. místo: Pepa Prokop

            5. ročníky – 1. místo: Denis Munčinský
                                  2. místo: Fanda Štekl
                                  3. místo: Vítek Červený

             

             

            K. Šponarová s technickou podporou O. Sobotky.

          • Třída 5.A vařila...

          • Víte, co je to churros, je to španělské sladké jídlo. Třída 5.A vařila jídla, která se vaří v  Evropě . Spojili tak vlastivědu s pracovními činnostmi a příjemné s užitečným.

          • Beseda s historikem ústeckého muzea 

          • Dnes od 9-11 hodin se žáci 4.A a 6.B ponořili do daleké historie. O krvavé bitvě u Přestanova a Chlumce v roce 1813 nám poutavě vyprávěl historik ústeckého muzea Martin Krsek. Žákům přivezl ukázat i dva vzácné exponáty – šavle obou bojujících stran. Mnohokrát panu senátorovi Krskovi děkujeme za jeho vzácný čas! 

          • NEVIDITELNÁ VÝSTAVA- 5.B

          • Navázali jsme na výuku v přírodovědě a vypravili jsme se vlakem do Prahy na výstavu věnovanou zrakově postiženým.

            Uvědomili jsme si, jak důležitý je pro nás zrak a vyzkoušeli, jaké to je žít ve tmě... 

      • Kontakt

        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
        • Mgr. Lenka Suchá,
          reditel@zschlumec.cz
        • Kancelář
          734 751 283
          Školní družina
          734 750 709
          Školní jídelna
          734 750 708
        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
          Muchova 228,
          403 39 Chlumec
          Czech Republic
        • 44225997
        • 5zw3tgu
        • Identifikátor ředitelství - 600 085 473
        • Učitelé mají email ve tvaru: prijmeni@zschlumec.cz (např. dusanek@zschlumec.cz)
      • Přihlášení