• OČMU

          • Ve čtvrtek 22. 6. 2023 si v rámci akce „Ochrana člověka za mimořádných událostí“ prvňáčci z 1.C s páťáky z 5.B opět užili! 😊
            Starší „bráchové a ségry“ vyrobili pro mladší obrázková puzzle s tématikou mimořádných událostí a rizikového chování dětí, společně potom ve dvojicích skládali, povídali si o tom, jak se v situaci zachovat, a nakonec prvňáček nabyté informace povyprávěl všem ostatním.
            Za odměnu si potom mohli formou zábavné soutěže vyzkoušet „branné cvičení“ z dob minulých:-D

          • Motýlí projekt

          • V průběhu června se společně žáci 1. C a 5. B pustili do zkoumání světa hmyzu v projektu Motýli. Každý žák měl na starosti svou vlastní housenku babočky bodlákové a mohl sledovat její vývoj od housenky po dospělce. O motýlech jsme se ve společných hodinách naučili spoustu zajímavých informací. Měli jsme veliké štěstí, protože se nám podařilo vidět jejich líhnutí naživo. Motýly jsme vypustili v okolí školy a doufáme, že se jim u nás podaří založil novou generaci.

          • Přípravná třída v domově pro seniory

          • Dnes jsme byli potěšit klienty v chlumeckém domově pro seniory. Žáci jim zazpívali písničky a zarecitovali básničky. Také jim zahráli divadelní pohádku „Zvířátka pod hříbkem“. Za své vystoupení sklidili potlesk a na rozloučenou dostali sladkou odměnu a veselé samolepky. Při loučení žáci klientům rozdali vlastnoručně nakreslené obrázky v srdíčku pro radost. Žáčkům z přípravné třídy se v domově pro seniory líbilo a vystoupení se jim opravdu zdařilo.

            Helena Čápová

          • TURNAJ VE ČTYŘHŘE

          • Středeční odpoledne patřilo v naší tělocvičně turnaji ve stolním tenise. Ve čtyřhře se utkalo celkem 22 párů, které byly složeny z žáků školy, jejich rodinných příslušníků nebo učitelů. Konkurence byla velká, většina výsledků byla opravdu těsná a nejeden zápas musel být rozhodnut až ve třetím setu a rozdíl byl pouhé 2 míče. Vše proběhlo v duchu fair play a velmi přátelské atmosféře. Zlato vybojovali bratři Lukáš a Vojta Novákovi, stříbro braly Klára Toušková s paní učitelkou Magasanikovou a bronz slavili Alešové Pavlasovi. Doufáme, že třetí ročník příští rok bude stejně napínavý a ozdoben bohatou účastí.

            V. Běhounková

          • Příjemné setkání Ekotýmu s paní starostkou

          • Členové školního Ekotýmu pozvali paní starostku Chlumce JUDr. Veroniku Srnkovou na návštěvu naší školy. Společně s ní jsme také přivítali paní ředitelku Mgr. Lenku Suchou.

            Ondra připravil velmi pěknou prezentaci o aktivitách naší skupiny spojených s environmentální výchovou a společně s Markem ji před p. starostkou a p. ředitelkou odprezentovali.

            Poté Natálka s Filipem seznámili návštěvu s mezinárodním projektem Ekoškola, ve kterém pracujeme již druhým rokem a doufáme, že po splnění potřebných úkolů dosáhneme na Bronzovou cestu.

            Markéta zas představila svoji vlastní akci Sbírku brýlí pro Afriku, která se pořádá na naší škole a navrhla p. starostce možnost rozšíření sbírky i pro město Chlumec.

            Na závěr setkání nechybělo malé občerstvení připravené Nikčou a Ellou, u něhož jsme si neformálně popovídali.

          • EXKURZE DO HISTORICKÉHO CENTRA BERLÍNA

          • V úterý 30.5. vyrazili žáci osmých a devátých tříd opět do Německa, ale tentokrát nám nestačilo Sasko. Jeli jsme směr Berlín. Exkurzi předcházelo několik týdnů poctivé práce. Nejprve jsme se v němčině naučili běžné fráze pro nakupování a rozšířili si velmi bohatě slovní zásobu k tématu jídlo, aby nás nic nepřekvapilo. Zároveň jsme vytvořili prezentace, kde jsme aplikovali znalosti z informatiky, dějepisu, zeměpisu a němčiny. Ujasnili jsme si pojmy jako spolková republika, holokaust, rozdělení a sjednocení Německa. Seznámili jsme se s důležitými daty z historie: 1873, 1933, 1961, atd. Vše jsme pak objevovali na vlastní oči a prezentovali přímo na místě. Jazykové znalosti jsme vyzkoušeli nejenom při nakupování. Počasí bylo luxusní, proto jsme si vše velmi užili. Už přemýšlíme, kam vyrazíme příští rok. Třeba nám už nebude stačit ani to Německo a dáme Vídeň.

            Běhounková, Magasaniková, Gajdošová

            PREZENTACE

          • Literární den  

          • V pátek 26. května na 2. stupni proběhl literární den. Letos jsme se zaměřili na literaturu ve filmu. Žáci z literárního semináře připravili devět stanovišť s různými aktivitami. Například se pustila ukázka z filmu Malý princ, mluvili o hlavních postavách, vyplňovali pracovní list a kreslili myšlenkovou mapu. V tělocvičně se žáci prodírali džunglí (opičí dráha a sportovní soutěže) podle díla Kniha džunglí. Dále zjišťovali informace o původním Drákulovi Vladu III. a porovnávali jej s knižní a filmovou postavou. Měli jsme online kvíz všeobecných znalostí literatury a filmu a jinde jsme zase řešili záhadný případ jako Sherlock Holmes. Na závěr se vyhlásila nejaktivnější a nejšikovnější skupina, což byla děvčata z 8.B – Amálka Škrletová, Terka Pavlasová, Kiki Štulíková a Bětka Křížová, která vyhrála sladkou odměnu a knížku. Velkou pochvalu si také zaslouží všichni žáci a pedagogové, kteří přišli v kostýmech 😊. 

          • Ekotým na návštěvě v ZOO Praha

          • 24. 5. letošního roku jsme se s naší partou Ekotýmu vydali do pražské zoologické zahrady.

            Autobusem jsme dojeli do Ústí n. L., kde jsme přestoupili na vlak do Prahy. Cesta vlakem byla velmi zábavná.

            Dorazili jsme do ZOO, kde naším hlavním cílem bylo projít nový pavilon goril a vyplnit pracovní listy do soutěže. Když bylo hotovo, měli jsme rozchod a mohli jsme se sami rozhodnout, kam půjdeme a co si koupíme.

            Do Chlumce jsme přijeli odpoledne. Zírali jsme, jak to vše rychle uteklo.

            Výlet byl moc fajn a těším se na další!

             

            Terezka Stehlíková 6.A

          • BEZPEČNÉ CHOVÁNÍ V ONLINE PROSTORU

          • V úterý 16. května proběhla preventivní beseda pro žáky 3. tříd se zástupkyní Policie ČR por. Mgr. Bc. Veronikou Hyšplerovou s aktuální tematikou rizik spojených s používáním informačních technologií a bezpečnosti v online světě.

            Hlavním tématem besedy bylo bezpečné chování v online prostředí z hlediska rizik sociálních sítí, prevence kyberšikany a prevence nadměrného užívání elektronických zařízení, které může vést až k závislostnímu chování zvanému netolismus. Termín netolismus označuje závislost na tzv. virtuálních drogách, mezi něž řadíme sociální sítě, počítačové hry, internetové služby, ale také samotné užívání televize či mobilního telefonu.

            Problematice netolismu se děti věnovaly i v dalších hodinách a toto téma se následně pokusily vyjádřit výtvarně. Nejzdařilejší práce dětí z obou tříd byly přihlášeny do 20. ročníku soutěže Svět očima dětí, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR. Výsledky soutěže budou organizátorem vyhlášeny nejpozději do konce měsíce června.

            Fotogalerie:

            BESEDA: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTI5#photos:forms/-29:97

            NETOLISMUS: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTI5#photos:forms/-29:94

          • TURNAJ VE STOLNÍM TENISE -  ČTYŘHRA

          • KDY: 7.6. 2023 OD 14:30

            TĚLOCVIČNA PŘÍSTUPNÁ OD 14:00

            PŘEDPOKLÁDANÝ KONEC: 16:30

            PÁR TVOŘÍ ŽÁK 5. – 9. TŘÍDY + RODINNÝ PŘÍSLUŠNÍK (mamka, děda, bratr, sestřenice) NEBO UČITEL

            SPORTOVNÍ ODĚV A OBUD PODMÍNKOU

            PŘIHLÁŠKY NA MEJL: behounkova@zschlumec.cz NEBO V KABINETĚ P. UČ. BĚHOUNKOVÉ DO 31.5.

          • BESEDA SE VČELAŘEM u čtvrťáků

          • Páteční vyučování jsme si zpestřili besedou se včelařem. Dozvěděli jsme se, jak propracovaný systém mají včely v úlu, prohlédli jsme si plástve, pomůcky včelařů a jejich oblek. Pan včelař si pro nás připravil prezentaci a závěrečný kvíz. Patří mu náš dík. Na nové informace jsme navázali v hodinách přírodovědy, kde se učíme o přírodních společenstvích.

      • Kontakt

        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
        • Mgr. Lenka Suchá, reditel@zschlumec.cz
        • Kancelář 734 751 283 Školní družina 734 750 709 Školní jídelna 734 750 708
        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace Muchova 228, 403 39 Chlumec Czech Republic
        • 44225997
        • 5zw3tgu
        • Identifikátor ředitelství - 600 085 473
        • Učitelé mají email ve tvaru: prijmeni@zschlumec.cz (např. dusanek@zschlumec.cz)
      • Přihlášení