• VÁNOČNÍ SBÍRKA HRAČEK
          • VÁNOČNÍ SBÍRKA HRAČEK

          • 5. – 9. 12. 2022

            Pro děti z Masarykovy nemocnice

            Čisté a nerozbité hračky, knihy, stavebnice,  hry noste do kabinetu D p. uč. Gajdošové.

          • SBÍRKA PRO PSÍ DOMOV V ŘEPNICI

          • #JSEMLASKAVEC 2022 aneb SBÍRKA PRO PSÍ DOMOV V ŘEPNICI

            Světový den laskavosti jsme již tradičně oslavili sbírkou pro útulek Psí domov, se kterým naše škola spolupracuje již dlouhých 15 let.

            Děkujeme všem žákům a jejich rodičům, kteří se do sbírky zapojili a před Vánoci dokázali udělat radost opuštěným pejskům a kočičkám.

            V pondělí 14. listopadu naši školu navštívily zástupkyně útulku pro týraná a opuštěná zvířata v Řepnici, paní Miluše Maskulanisová a Jana Kymrová. S sebou přivedly krásnou psí slečnu Ťapku. Fenka si okamžitě získala srdce všech dětí. S radostí přijímala jejich pozornost a pohlazení.

            Paní Maskulanisová pochválila všechny děti, které se zvířátkům věnují a mají je rády. Na závěr své návštěvy vyjádřila za všechna opuštěná zvířata v útulku velký dík všem, kteří se do sbírky zapojili.

            Třída 3. A s paní učitelkou Janou Hromasovou

            Více informací zde: https://www.psidomov.cz/

            Fotografie: https://zschlumec.edupage.org/photos/eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTI5#photos:forms/-29:73

          • Psychické zdraví dětí

          • V období pandemie začal narůstat počet dětí s psychickými problémy, což bohužel stále trvá. Škola se sice snaží vytvářet pro děti bezpečné prostředí, o těchto tématech s žáky mluvíme (na fotce tipy osmáků v AJ, jak být šťastný), ale zároveň víme, že škola může být i zdrojem stresu. Pedagogové se snaží vzdělávat i v těchto oblastech, minulý týden jsme někteří absolvovali webinář o Sebepoškozování dětí. Zkušená psychoterapeutka zde vysvětlovala příčiny a následně i postupy, které je potřeba dodržet. Pokud máme nějaké podezření, s dětmi si promluvíme, vás vždy informujeme a následně je potřeba vyhledat odbornou pomoc. A to jak v případě sebepoškozování, tak i depresí, či dlouhotrvající úzkosti. Přestože se velmi snažíme, nejsme terapeuti ani psychiatři, některé věci řešit neumíme a ani nejsou v naší kompetenci. Asociace psychoterapeutů doporučuje starším dětem, jako takovou první pomoc, aplikaci Nepanikař. Je ke stažení zdarma, najdete v ní kontakty na odborníky, krizové linky atd. Dětem dále radí např. co dělat při úzkosti, jak na dechová a relaxační cvičení, nebo nabádá svěřit se, sportovat atd. Děti si do ní mohou zaznamenávat své úspěchy, plánovat hezké aktivity nebo poznamenat, co je potěšilo. Některé tipy bychom mohli využít i my dospělí!

                                                                                                                                                         Klára Šafránková.

          • Strašidelný den 4. a 5. tříd

          • Konec října jsme si zpříjemnili společným projektem. Všichni žáci 4. a 5. tříd se rozdělili do čtyř společných skupin a v kostýmech jsme se vydali plnit úkoly. Na každém stanovišti na nás čekalo setkání se strašidelnou postavou a museli jsme splnit vše, co si pro nás nachystala. Zkoušeli jsme svoje pohybové schopnosti, vyráběli jsme, řešili rébusy, tancovali... Celý den se povedl a těšíme se zase na další společný projekt. 

        • Sběr lesních plodů
          • Sběr lesních plodů

          • Každým rokem naše škola organizuje „Soutěž ve sběru lesních plodů“, které se letos zúčastnilo 125   žáků prvního stupně. Bylo nasbíráno 2 433,9 kg kaštanů a žaludů.

            Touto cestou bych chtěla pochválit nejen děti, ale i rodiče, kteří svým dětem vydatně pomáhali.

            Zároveň chci poděkovat Ondrovi Musilovi a Markovi Hodanovi z 8.B, kteří pravidelně každé ráno nasbírané kaštany odebírali, vážili, zapisovali množství a lístečky odnášeli třídním učitelům.

            Pořadí jednotlivci:

            1. místo:    Š. Balko               2. A   156 kg

                               P. Pavlasová       3. A    156 kg          

            2. místo:    J. Šplíchal            4. A    110 kg       

            3. místo:    J. Trnka                3. B      94 kg 

                         

            Výsledky tříd...zde


          • ZLATO ZE STOLNÍHO TENISU

          • Ve čtvrtek 3.11. 2022 se zúčastnila naše dvě družstva okresního kola ve stolním tenise a nevedla si vůbec špatně. Dívky vyhrály skupinu a v play off dominovaly rovněž a po zásluze braly zlato. Na úspěchu se podílely žákyně devátých tříd Javůrková V., Ortová V.,  Revajová A. a nejlepší hráčka turnaje, která neztratila ani set byla Herzinová A.

            Chlapci se rovněž neztratili a ve velké konkurenci, kdy za několik týmů hráli i závodní hráči, obsadili pěkné 5. místo. Jsou to teprve osmáci a mají šanci ještě příští rok. Školu reprezentovali Hodan M., Višňák M. a Pavlas A.

            Všem děkujeme za vzornou reprezentaci školy a těšíme se na další úspěchy.

          • „Parťáci – prvňáci a páťáci“ 😊 - celoroční projekt žáků 5.B a 1.C

          • Ve svém posledním „prvostupňovém“ ročníku se páťáci rozhodli pomoci zvládnout první rok ve škole svým mladším spolužákům z 1.C.
            Svůj „patronát“ zahájili Dušičkovou stezkou v tělocvičně, kterou sami naplánovali, zorganizovali a úspěšně zrealizovali 2. 11. 2022.
            Prvňáčci zdolávali disciplíny na 6 ti stanovištích a na závěr dostali dárkovou krabičku s překvapením, kterou pro ně páťáci vyrobili.
            Páťáci se role patronů zhostili zodpovědně, své mladší kamarády navštěvují během přestávek v jejich třídě, hrají si spolu a pomáhají - s čím je potřeba. Odměnou jim jsou úsměvy a radost dětí, často i vřelé objetí 😊
            Již se těší na další společné akce!

          • #JSEMLASKAVEC

          • OSLAVME SPOLEČNĚ SVĚTOVÝ DEN LASKAVOSTI TRADIČNÍ SBÍRKOU PRO PSÍ DOMOV V ŘEPNICI

            V týdnu od 7. 11. do 11.11. oslavíme Světový den laskavosti sbírkou dobrot, granulí, konzerv a dalších potřebných věcí pro útulek pro týraná a opuštěná zvířata v Řepnici.

            Darované věci, prosím, přineste do třídy 3. A (těžké nebo objemné potřeby je možné nechat v mezidveří vchodu do školy).

            Se Psím domovem v Řepnici spolupracuje naše škola již dlouhých 15 let a sám útulek oslaví v letošním roce 30. výročí své existence.

            Třída 3. A s paní učitelkou Janou Hromasovou

            Více informací:

            https://www.psidomov.cz/

            https://jsemlaskavec.cz/

          • NEJKRÁSNĚJŠÍ HALLOWEENSKÁ DÝNĚ ROKU 2022

          • V prvním listopadovém týdnu se děti naší školy připojily k oslavám Halloweenu. 
            Soutěže „O NEJKRÁSNĚJŠÍ HALLOWEENSKOU DÝNI“ se v letošním roce zúčastnilo rekordních 83 soutěžících z celé školy. 
            Dětem nechyběla fantazie a nápaditost. 
            O vítězi rozhodli v úterý 1. 11. žáci školy v tajném hlasování.
            Všem účastníkům děkujeme za jejich nadšení a kreativitu.
            Vítězům gratulujeme.

            Vyhodnocení soutěže

          • Halloween 2022

          • Pod taktovkou Školního žákovského parlamentu se nově, 31. 10. 2022 na druhém stupni, uskutečnil tematický projektový den Halloween 2022.

            Zástupci parlamentu vybrali nejlepší masky ze svých tříd a následně vybrali ty nejlepší celkově. Drobná odměna pro nejlepší přestrojení byla již jen příjemným zpestřením. 

          • ČTVRŤÁCI V PRAZE

          • U příležitosti vzniku ČR jsme se vypravili do Prahy. Nejprve jsme si prohlédli sochu svatého Václava, Staroměstské náměstí a nakoupili si na Havelské tržnici. Poté jsme pokračovali do Národního muzea, kde se nám velmi líbilo. Svoji trasu jsme zakončili na Pražském hradě. Tam jsme měli připravený program s různými úkoly a prohlédli jsme si Katedrálu svatého Víta. Celý den jsme si užili.

        • ​​​​​​​ Přání k narozeninám
          • ​​​​​​​ Přání k narozeninám

          • Milá republiko,

            rádi bychom Ti popřáli k Tvým narozeninám 28.října hodně zdraví. Protože, když budeš tak fit, jako se při úterní návštěvě v naší třídě cítil sám pan prezident Tomáš Garrigue Masaryk i se svou chotí, bude se Ti dobře dařit. A to i v nelehkých chvílích. Také naše vzácná prezidentská návštěva je na „vlastní“ kůži zažila. Nejmladší prvňáčci se např. ptali, jestli je ta postava v uniformě námořník nebo jak je možné, že přišla, když už dávno nežije. Jedna nejmenovaná opravdu malá slečna tomu však přišla na kloub a na závěr významného setkání na chodbě naší chlumecké školy zvolala: „ Asi to bude pod tou čepicí stejně holka, paní učitelka…“.              

                                                                                                         žáci V.A

            PS: Velké poděkování studentům naší třídy, kteří se na přípravě projektu podíleli.

          • Čtenářská gramotnost

          • Čtenářská gramotnost je v současné době skoro takové zaklínadlo. Tento pojem se často skloňuje v různých výzkumech, které pro Čechy nevyznívají úplně dobře. Ani čeští žáci v mezinárodních šetřeních nedosahují moc dobrých výsledků. Čím to je? Obecně se udává, že děti málo čtou, v konkurenci digitálních technologií knihy (pro některé) trochu ztrácí. Existují i kampaně (Celé Česko čte dětem (celeceskoctedetem.cz), které se snaží sdělovat rodičům, jak je důležité, aby svým malým dětem pravidelně četli. Didaktikové z oboru ČJ se snaží osvětu šířit i ve školách s tím, že není efektivní nutit děti číst klasiky, jako je např. Jirásek. Doporučují zařazovat současné, pro žáky atraktivní  texty, které je potřeba nejen číst, ale reflektovat, diskutovat o prožitku z četby a motivovat k dalšímu čtení. Proto i my ve škole dáváme žákům na výběr, jakou knihu přečtou a poté budou prezentovat ve třídě. Děti i bereme do školní knihovny, která je docela obstojně vybavena i současnou literaturou pro děti a mládež.  Za úspěch považujeme, když si po hodině češtiny půlka třídy zvolenou knihu půjčí domů.  Přikládáme foto 6. A, celá třída se zaujetím četla vybranou knížku. Poté  komentovali ukázky, přiřazovali k žánrům a sdělovali své dojmy.

                                                                                                                                                            Klára Šafránková

          • Ekotým na výjezdu

          • Ekotým na výjezdu

            (brigáda, schůzka a prohlídka ZOO Děčín)

            „Na výletu Ekotýmu jsme se dost zapotili, protože jsme hrabali napadané listí v ZOO Děčín. Poté jsme měli čas na prohlédnutí zoo.

            Vůbec nám nevadilo, že jsme si zoo jen neprohlíželi, ale mohli jsme přiložit ruku k úpravě jejich prostředí.

            Když se teď někdo půjde podívat do Děčínské zoo, neuvidí jenom hromady napadaného listí, ale krásně uklizené prostředí.“

            Adam Dubský a Filip Levý – členové Ekotýmu z 5.A

          • BRAMBORIÁDA MÁ SVÉ VÍTĚZE

          • 2. ročník BRAMBORIÁDY se letos povedl. Sešlo se celkem 48 výrobků a některé byly opravdu velmi povedené. Žáci školy svým hlasováním rozhodli o vítězi a vybrali 10 nejlepších brambor. 1.místo získala Brambora ve tmě Marušky Markalousové ze 3.A., 2. místo obsadila Terezka Heierová ze 2.A a 3. místo patří Vojtovi Štultétiovi z 1.C. Blahopřejeme vítězům a děkujeme všem, kdo jste se soutěže zúčastnili! Těšte se zase za rok:).

          • Sběr starého papíru - 20. 10. 22

          • Starý papír je možno nosit i průběžně během roku do přístřešku označeného cedulkou „Sběrné místo“ u školní garáže (horní vchod).

            Otevřeno je každý pracovní den od 6.30 do 14.30 hod.

            Každou krabici či balík je nutné označit jménem a třídou, aby mohl být sběr zaznamenán do školní sběrové soutěže jednotlivců.

            Neoznačený sběr bude považován za příspěvek pro školu (proto může přinést starý papír i ten, kdo nemá na naší škole dítě!).

            Odvoz nepotřebného papíru bude prováděn 1 x za 3 měsíce (konkrétní datum bude vždy zveřejněno na vývěskách i webových stránkách školy).

            První odvoz v tomto školním roce se koná 20. 10. 2022.

            Věříme, že tímto způsobem nejen zvýšíme množství odevzdaného papíru, a získáme tak více finančních prostředků pro naši základní školu, ale podpoříme i tolik potřebné třídění odpadů, ochranu přírody a životního prostředí kolem nás…!

          • Exkurze na středisku záchranné služby

          • V pátek 30. 9. se kluci a holky z 5.B a kamarádi z 2.B zúčastnili exkurze na středisku záchranné služby v MNÚL. Prohlédli si heliport i garáže vozidel ZS, dozvěděli se, jak probíhá záchrana pacienta z vrtulníku, převoz sanitkou, zopakovali si hlavní zásady bezpečného chování při sportech a vyzkoušeli si, jak přivolat pomoc zraněnému pomocí telefonu a aplikace Záchranka.
            Parádní dopoledne potom zakončili výpravou podzimní krajinou  a sběrem kaštanů 😊

          • Rodilí mluvčí ve výuce

          • Jak je důležité, aby při výuce AJ žáci co nejvíce angličtinu slyšeli a používali, jsme už psali. Na naší škole máme jednu velkou výhodu. V 7. třídě máme rodilé mluvčí, které jsou šikovné, milé a ochotné. Občas je tedy využijeme a pozveme do svých hodin, aby nám pomohly např. s nácvikem problematické  výslovnosti specifických slov (např. thank you, three) u mladších žáků. Při angličtině u p. uč. Rysové měly zase skvělé prezentace o svých rodných zemích, které určitě budeme chtít slyšet i v jiných třídách. Už jsme si našli společná místa v rozvrhu tak, aby dívky nechyběly na klíčových předmětech, a spolupráci budeme nadále rozšiřovat. Jamie a Remi, děkujeme!

                                                                                                                                  Klára Šafránková.

          • VOLBY VE 4.B

          • Chtěli jsme poznat, jak probíhají volby.  Nejprve jsme se rozdělili do skupin- stran a během týdne vyráběli plakát, pracovali na volebním programu a promýšleli strategii. V den voleb musela každá strana přesvědčit ostatní, proč mají volit právě je. Podrobila se také otázkám z obecenstva. Tajným hlasováním jsme rozhodli o vítězi. Moc nás to bavilo.

      • Kontakt

        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
        • Mgr. Lenka Suchá, reditel@zschlumec.cz
        • Kancelář 734 751 283 Školní družina 734 750 709 Školní jídelna 734 750 708
        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace Muchova 228, 403 39 Chlumec Czech Republic
        • 44225997
        • 5zw3tgu
        • Identifikátor ředitelství - 600 085 473
        • Učitelé mají email ve tvaru: prijmeni@zschlumec.cz (např. dusanek@zschlumec.cz)
      • Přihlášení