• Literární den  

          • V pátek 26. května na 2. stupni proběhl literární den. Letos jsme se zaměřili na literaturu ve filmu. Žáci z literárního semináře připravili devět stanovišť s různými aktivitami. Například se pustila ukázka z filmu Malý princ, mluvili o hlavních postavách, vyplňovali pracovní list a kreslili myšlenkovou mapu. V tělocvičně se žáci prodírali džunglí (opičí dráha a sportovní soutěže) podle díla Kniha džunglí. Dále zjišťovali informace o původním Drákulovi Vladu III. a porovnávali jej s knižní a filmovou postavou. Měli jsme online kvíz všeobecných znalostí literatury a filmu a jinde jsme zase řešili záhadný případ jako Sherlock Holmes. Na závěr se vyhlásila nejaktivnější a nejšikovnější skupina, což byla děvčata z 8.B – Amálka Škrletová, Terka Pavlasová, Kiki Štulíková a Bětka Křížová, která vyhrála sladkou odměnu a knížku. Velkou pochvalu si také zaslouží všichni žáci a pedagogové, kteří přišli v kostýmech 😊. 

          • Ekotým na návštěvě v ZOO Praha

          • 24. 5. letošního roku jsme se s naší partou Ekotýmu vydali do pražské zoologické zahrady.

            Autobusem jsme dojeli do Ústí n. L., kde jsme přestoupili na vlak do Prahy. Cesta vlakem byla velmi zábavná.

            Dorazili jsme do ZOO, kde naším hlavním cílem bylo projít nový pavilon goril a vyplnit pracovní listy do soutěže. Když bylo hotovo, měli jsme rozchod a mohli jsme se sami rozhodnout, kam půjdeme a co si koupíme.

            Do Chlumce jsme přijeli odpoledne. Zírali jsme, jak to vše rychle uteklo.

            Výlet byl moc fajn a těším se na další!

             

            Terezka Stehlíková 6.A

          • BEZPEČNÉ CHOVÁNÍ V ONLINE PROSTORU

          • V úterý 16. května proběhla preventivní beseda pro žáky 3. tříd se zástupkyní Policie ČR por. Mgr. Bc. Veronikou Hyšplerovou s aktuální tematikou rizik spojených s používáním informačních technologií a bezpečnosti v online světě.

            Hlavním tématem besedy bylo bezpečné chování v online prostředí z hlediska rizik sociálních sítí, prevence kyberšikany a prevence nadměrného užívání elektronických zařízení, které může vést až k závislostnímu chování zvanému netolismus. Termín netolismus označuje závislost na tzv. virtuálních drogách, mezi něž řadíme sociální sítě, počítačové hry, internetové služby, ale také samotné užívání televize či mobilního telefonu.

            Problematice netolismu se děti věnovaly i v dalších hodinách a toto téma se následně pokusily vyjádřit výtvarně. Nejzdařilejší práce dětí z obou tříd byly přihlášeny do 20. ročníku soutěže Svět očima dětí, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR. Výsledky soutěže budou organizátorem vyhlášeny nejpozději do konce měsíce června.

            Fotogalerie:

            BESEDA: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTI5#photos:forms/-29:97

            NETOLISMUS: https://zschlumec.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89Zm9ybXMvLTI5#photos:forms/-29:94

          • TURNAJ VE STOLNÍM TENISE -  ČTYŘHRA

          • KDY: 7.6. 2023 OD 14:30

            TĚLOCVIČNA PŘÍSTUPNÁ OD 14:00

            PŘEDPOKLÁDANÝ KONEC: 16:30

            PÁR TVOŘÍ ŽÁK 5. – 9. TŘÍDY + RODINNÝ PŘÍSLUŠNÍK (mamka, děda, bratr, sestřenice) NEBO UČITEL

            SPORTOVNÍ ODĚV A OBUD PODMÍNKOU

            PŘIHLÁŠKY NA MEJL: behounkova@zschlumec.cz NEBO V KABINETĚ P. UČ. BĚHOUNKOVÉ DO 31.5.

          • BESEDA SE VČELAŘEM u čtvrťáků

          • Páteční vyučování jsme si zpestřili besedou se včelařem. Dozvěděli jsme se, jak propracovaný systém mají včely v úlu, prohlédli jsme si plástve, pomůcky včelařů a jejich oblek. Pan včelař si pro nás připravil prezentaci a závěrečný kvíz. Patří mu náš dík. Na nové informace jsme navázali v hodinách přírodovědy, kde se učíme o přírodních společenstvích.

          • ZOO DRÁŽĎANY

          • V úterý 23.5. se 75 žáků školní družiny nemohlo dočkat konce výuky, protože ihned po obědě vyrazili na výlet. A nebyl to výlet ledajaký. Navštívili jsme totiž čtvrtou nejstarší zoo v Německu v Drážďanech. Cesta dvoupatrovým autobusem uběhla rychle a občas na nás vykouklo i sluníčko, a tak jsme se vydali mezi výběhy a pavilony. Pozorovali jsme žirafy, zebry a klokany. Měli jsme štěstí na krmení pelikánů. Nejvíce se líbili tučňáci, surikaty a plameňáci. Zjistili jsme, že lenochod není až tak pomalý, jak můžete vidět na videu níže. Na závěr jsme vykoupili obchod se suvenýry.

            V Běhounková + kolektiv ŠD

            VIDEO

          • Krajské kolo odznaku všestrannosti – úspěchy žáků naší školy

          • Dne 4. května se na atletickém stadioně v Klášterci nad Ohří konalo krajské kolo odznaku všestrannosti. Žáci soutěžili v atletickém šestiboji (sprint 60m, skok do dálky, leh-sedy, hod kriketovým míčkem, běh na 1000m/ dribling).  V každé z disciplín bylo potřeba předvést ten nejlepší výkon.

            Z okresního kola sem do Klášterce postoupili čtyři individuální sportovci, kteří se navzdory opravdu velké konkurenci velmi pěkně umístili:

            Adélka Revajová – 4. místo

            Honzík Veselý – 6. místo

            Dominik Cerman – 11. místo

            Kamča Valentová – 11. místo

            Závody probíhaly skoro celý den. Kromě velké gratulace si výjimeční sportovci zaslouží i poděkování za vytrvalost.
            Klára Šponarová

          • Naší kluci ze 4. a 5.tříd stříbrní v kraji

          • Díky velkému úspěchu našich fotbalistů v okresním kole McDonald´s cupu, mohli kluci reprezentovat naši školu v krajském kole na stadioně v Teplicích. Kluci bojovali ze všech sil do poslední vteřiny a nakonec si přivezli domů stříbrné medaile.

            Tedy, velká gratulace týmu ve složení:

            Pavel Jonák, Dominik Cerman, Jakub Dittrich, Matyáš Vitner, Vojtěch Spousta, Kryštof Vrbata, Jakub Adamec, Lukáš Červený, Vít Stöckbauer a Adam Dubský.

            Vřelé díky patří také trenérům – panu Cermanovi, panu Jonákovi, panu Vitnerovi i paní Dittrichové.

            Klára Šponarová

          • Mezinárodní Novákova klavírní soutěž

          • Ve dnech 19. - 21. 5. 2023 se uskutečnila v Kamenici na Lipou Mezinárodní Novákova klavírní soutěž.   V zahraniční konkurenci (Česká republika, Slovensko, Ukrajina, Čína, Vietnam, Maďarsko, Holandsko) obsadil žák naší školy Vladimír Kuželka 1. místo.

            Vláďovi k mimořádnému úspěchu blahopřejeme!

          •       Pohár rozhlasu – soutěž družstev v atletice   

          • Ve čtvrtek 18. 5. 2023 proběhlo na atletickém stadiónu v Ústí nad Labem okresní kolo Poháru rozhlasu. Úspěch slavila družstva žákyň:

             

                             2. místa družstvo starších žákyň

            Áďa R.+ Vali J.+ Anče Ř.+ Ami H.+ Jaime M.+ Bety K.+ Maruš F. + Karoli E.+ Eli P.

             

                               3. místo družstvo mladších žákyň

            Štěpánka Č.+ Kamča V.+ Míša N.+ Vendul P.+ Majda M.+ Anet Š.+ Sofča J.+  Evelína V.+ Kačka H.

             

            Všem děkujeme za vzornou reprezentaci školy a za bojovnost !!

             

          • Land art a UVČ

          • Součástí výuky výtvarné výchovy je i tvorba v přírodě, v tzv. plenéru.

            Protože nám minulou středu počasí přálo a sluníčko mělo zrovna dobrou náladu, tak jsme se s dívkami
            a s chlapci ze 6. a 7. tříd, kteří navštěvují předmět užité výtvarné činnosti, vydali k rybníku.

            Výtvarný směr, jež vychází z přírody, někdy ji více, či méně přetváří a ozvláštňuje, se nazývá land art. Jeho představitelé, tzv. „zemní umělci“, používali např. velké kusy látek, někdy i stavební stroje, aby svá monumentální díla v přírodě vytvořili.

            Našim dětem však stačily jejich šikovné ruce.

          • PRVŇÁCI NA ŠKOLE V PŘÍRODĚ

          • Třídy 1.A a 1.B se v květnu vydaly na školu v přírodě do Horní Vysoké u Levína. Díky skvělému počasí jsme trávili veškerý čas venku a vyzkoušeli spoustu aktivit, soutěží a her. Podnikli jsme také výšlap na levínskou zvonici a procházku do Lovečkovic. Pobyt jsme zakončili táborákem a stezkou odvahy. Ze školy v přírodě byli všichni nadšeni!

            Třídní učitelky Z. Kimlová a K. Špičková

          • PROJEKTOVÝ DEN -DEN ZEMĚ

          • Ve středu se žáci 4.A,4.B a 5.B zúčastnili projektového dne na oslavu naší Země. Celý den jsme strávili v přírodě, kde na nás čekala trasa, po které jsme putovali, plnili různé úkoly a zapisovali do karty. Zkusili jsme si třeba určování stran podle buzoly, naučili jsme se morseovku, poznávali rostliny a zvířata a museli jsme zvládnout lanovou cestu mezi stromy. Na některých stanovištích došlo na výměnu oblečení nebo bobříka mlčení. Na závěr jsme si opekli buřty a dostali jsme medaili. Jsme rádi, že se celý projekt mohl konečně uskutečnit, přálo nám počasí a užili jsme si to. 

          • MAPA ŠKOLY

          • Vážení rodiče,
            dnes obdrží Vaše děti dotazník pro rodiče - Mapa školy.
            Více k dotazníkovému šetření naleznete v příloze.
            Chtěli bychom Vás poprosit, pokuste se dotazník vyplnit a odevzdat, pokud to bude možné,
            do pátku 19.5.2023.

            Děkujeme za spolupráci.
            S pozdravem a přáním pěkného dne
            L. Suchá

             Příloha: MAPA ŠKOLY - INFO

          • ČTVRŤÁCI V MUZEU

          • V rámci výuky jsme navštívili muzeum. Nejprve jsme si prohlédli výstavu FLAŠKA. Dozvěděli jsme se, že v našem městě stála sklárna, ve které se kromě jiného vyráběla lahev na Coca- Colu v době, kdy ji u nás ještě nikdo neznal. Podruhé na nás čekala interaktivní dílna pod názvem KDO BYL PŘED NÁMI V LESE a díky tomu jsme se ocitli v prostorách, kam se běžný návštěvník muzea nedostane. Obě návštěvy se nám líbily a získané vědomosti uplatníme při výuce. 

          • Úniková hra – Poklad mrtvého vojáka

          • Cestou k získání pokladu bylo řešení různých logických úloh, hádanek a rébusů ze všech vzdělávacích oblastí. Z matematiky museli rozluštit sudoku, z dějepisu poznat rok Bitvy u Chlumce, ve fyzice převáděli jednotky, z angličtiny překládali slova, z češtiny luštili křížovku s otázkami z mluvnice, slohu i literatury. Dílčí úkoly na sebe navazovaly, vedly k rozluštění kódů, odemykání kufrů s dalšími indiciemi až k získání pokladu.

            Hlavní podmínkou byla spolupráce jednotlivých skupinek a logického uvažování. Bohužel ne všichni žáci získali poklad. Někteří se s úkoly vyloženě trápili, někteří úkoly naopak okamžitě rozluštili.

            Únikovou hru si zkusili i naši učitelé a učitelky. Paní Běhounková, Hlaváčková a Kubíková našly poklad v rekordním čase 23:02. Únikovou hru celkem rozluštilo 9 skupin ze 33. Všem nálezcům pokladu gratulujeme a speciální pochvalu si zaslouží skupina žákyň z 9. A – Markéta Jiroušková, Anna Řádková a Veronika Švestková, která náročný úkol zvládla nejrychleji – za 30:04😊.

            Pavlína Čejková a Tomáš Hrabánek

            VIDEO

      • Kontakt

        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace
        • Mgr. Lenka Suchá, reditel@zschlumec.cz
        • Kancelář 734 751 283 Školní družina 734 750 709 Školní jídelna 734 750 708
        • Základní škola, Muchova 228, Chlumec - příspěvková organizace Muchova 228, 403 39 Chlumec Czech Republic
        • 44225997
        • 5zw3tgu
        • Identifikátor ředitelství - 600 085 473
        • Učitelé mají email ve tvaru: prijmeni@zschlumec.cz (např. dusanek@zschlumec.cz)
      • Přihlášení